OPIS PRODUKTU
Urządzenie służące do szybkiego schładzania lub szybkiego zamrażania przygotowanych potraw posiada zaokrąglone rogi komory chłodzącej ułatwiające czyszczenie., otwór odpływowy na spodzie komory, wbudowany agregat, cyfrowy panel sterowania. Schładzanie szokowe od +70C do +3C w czasie 90 minut, zamrażanie szokowe od +70C do -18C w czasie 240 minut. Urządzenie automatycznie przechodzi w tryb chłodzenia / zamrażanie gdy cykl schładzania / zamrażania szokowego dobiegnie końca.
W procesie przygotowywania potraw bardzo ważne jest ich szybkie schładzanie. Najlepiej by czas schłodzenia potrawy nie przekraczał 2-3 godzin. Bardzo szybkie przejście przez strefę temperaturową sprzyjającą rozwojowi bakterii (od 66C do 3C) pozwala uniknąć namnażania się mikroorganizmów. Do przeprowadzenia procesu szybkiego schładzania stosuje się chłodziarki szokowe. Czas przechowywania potraw w stanie schłodzonym zależy od czasu ich schładzania. Im szybciej potrawy zostaną schłodzone tym dłużej można je przechowywać.
|