PRZYCZEPA GASTRONOMICZNA

HURTOWNIA GASTRONOMICZNA
PRZYCZEPA GASTRONOMICZNA
STRONA GŁÓWNA    O NAS    WARUNKI ZAKUPU    SERWIS    KONTAKT    TWÓJ KOSZYK
Hurtownia Gastronomiczna / przyczepy gastronomiczne  
WYSZUKIWARKA PRODUKTÓW
Nazwa/Model: Producent:
BEZPŁATNY NEWSLETTER
Wpisz adres e-mail:


PRZYCZEPY GASTRONOMICZNE

Przyczepy gastronomiczne są to przyczepy (a więc według przepisów ruchu drogowego: „pojazdy bez silnika przystosowane do łączenia ich z innymi pojazdami”) służące do prowadzenia małej gastronomii, czyli najczęściej objazdowej sprzedaży artykułów spożywczych. Można wyróżnić przyczepy gastronomiczne służące do sprzedaży fast foodów, lodów, ryb, pieczywa, nabiału, mięs i wędlin lub przyczepy ekspozycyjne. Prowadzenie małej gastronomii przy korzystaniu z takiej przyczepy wcale nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się wydawać przeciętnemu zjadaczowi chleba. Aby móc z takiej przyczepy korzystać i prowadzić w taki sposób własny biznes trzeba spełnić określone warunki. Pojazd, z którego korzystamy musi zostać odebrany przez sanepid, a ten stawia określone wymogi. Należą do nich między innymi: posiadanie atestów na materiał, z którego przyczepa została zbudowana, wyposażenie w bieżącą wodę (zarówno zimna, jak i ciepłą), dwukomorowy (koniecznie, ponieważ jednokomorowy uchodzi za umywalkę do mycia rąk!) zlewozmywak i szereg rzeczy, które nie są na stałe związane z przyczepą, takie jak szafki, środki do mycia, urządzenia chłodnicze.

Przyczepy gastronomiczne zazwyczaj mają długość od czterech i pół do sześciu pół metra, szerokość od dwóch do dwóch i pół metra i wysokość około dwóch i pół metra. Wszystko jednak zależy od przeznaczenia konkretnej przyczepy. Gdy przyczepa przystosowana jest do sprzedaży kurczaków z rożna, ryb, hot-dogów i hamburgerów, kebaba, potraw z grilla, naleśników lub gofrów – jej wyposażenie będzie się różniło (np. po co grill w przyczepie gastronomicznej, w której sprzedaje się lody i gofry?). Są firmy, które w ofercie sprzedaży przyczepy gastronomicznej zawierają samą przyczepę, odpowiednie wyposażenie do niej, niezbędne do prowadzenia określonej działalności gastronomicznej, szkolenie w zakresie obsługi konkretnych urządzeń oraz serwis gwarancyjny. Są to, trzeba przyznać, oferty wyjątkowo kompleksowe i kuszące.

Ponieważ od pierwszego maja dwa tysiące czwartego roku obowiązują w Polsce takie same przepisy dotyczące funkcjonowania w mobilnym biznesie gastronomicznym, jak w reszcie krajów Unii Europejskiej, to przyczepy kupione poza granicami kraju (ale w granicach UE) będą spełniać wymogi polskiego sanepidu. Dlatego też wiele osób decyduje się na „ściąganie” przyczep gastronomicznych z zagranicy. Nie zawsze jest to opłacalne – w kraju można dostać je nierzadko po równie atrakcyjnej (lub lepszej) cenie. Koszt nie jest mały, waha się w granicach trzydziesty tysięcy złotych. Wiele osób decyduje się na zakup używanych przyczep, których cena jest niższa, a często są w dobrym stanie.

Alternatywą dla przyczep gastronomicznych są kontenery gastronomiczne lub odpowiednio przystosowane samochody z zabudową. Mając podpisaną umowę na wynajem miejsca dla swojego biznesu gastronomicznego na dość długi czas wiele osób decyduje się na zakupienie kontenera gastronomicznego. Nie jest on tak mobilny jak przyczepa lub samochód, jednak jeśli nie zamierzamy go transportować, może on okazać się dobrym rozwiązaniem. Wielu do przyczepy zniechęca fakt, że trzeba do niej posiadać prawo jazdy kategorii B + E i choć w dzisiejszych czasach przy dużych chęciach i małej inwestycji, nie jest to problem, to nierzadko zwycięża lenistwo i brak czasu. Mimo wszystko bardziej niż kontenery polecane są właśnie przyczepy gastronomiczne, ponieważ, jak wiadomo, życie układa się różnie i nigdy nie wiadomo, kiedy będziemy chcieli taki mobilny biznes przetransportować. Z kontenerem może być problem – wymagany jest do tego specjalistyczny sprzęt, a przyczepa, jako pojazd nie stwarza takich problemów w założeniu. Kontener bywa więc niepraktyczny, samochód z zabudową z kolei jest często dużo droższy, a w praktyce oprócz sfer wizualnych, nie różni się niemal w ogóle od przyczepy. Kiedy więc postawić te trzy drogi do prowadzenia własnego mobilnego biznesu gastronomicznego – wygrywać będą przyczepy gastronomiczne, bez dwóch zdań.

Grupa: Przyczepa gastronomiczna

Polecamy: Kontener gastronomiczny
Polecamy: Wyposażenie hotelu
Data: 2012-01-26 14:38:53

Aktualnie przeglądasz: Przyczepy gastronomiczne  
Hurtownia Gastronomiczna - GastroChef © 2006-2014
PRODUCENCI   GRUPY   BLOG   OPINIE  

wygenerowano 0.066 sec. 2015-07-28 03:23:24