PATELNIE GASTRONOMICZNE

HURTOWNIA GASTRONOMICZNA
PATELNIE GASTRONOMICZNE
STRONA GŁÓWNA    O NAS    WARUNKI ZAKUPU    SERWIS    KONTAKT    TWÓJ KOSZYK
Hurtownia Gastronomiczna / patelnie gastronomiczne  
WYSZUKIWARKA PRODUKTÓW
Nazwa/Model: Producent:
BEZPŁATNY NEWSLETTER
Wpisz adres e-mail:


PATELNIE GASTRONOMICZNE

Obsługa patelni gastronomicznej
Obsługiwanie urządzeń jakimi są patelnie elektryczne wiąże się z przestrzeganiem pewnym wymogów. Dotyczą one między innymi pracowników, którzy są odpowiedzialni za pracę przy tych właśnie urządzeniach. Pamiętać przede wszystkim trzeba, że praca w zakładach zbiorowego żywienia jest dość specyficzna, dlatego też trzeba się do tej właśnie specyfiki odpowiednio dostosować. Kluczową kwestią jest przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Obsługa jakiegokolwiek urządzenia wiąże się z tym, że trzeba zostać odpowiednio w tym zakresie przeszkolonym – więc i patelnie elektryczne nie stanowią pod tym względem jakiegokolwiek wyjątku. Pracownik musi mieć też na sobie specjalną odzież ochronną utrzymaną w należytej czystości. Odzież ta musi być dopasowana oraz mocno opinająca ręce. Ma to zapewniać komfort oraz wygodę pracy. W gastronomii na ochronną odzież składają się w głównej mierze białe fartuchy. Nie jest wskazane, aby pracownik miał na rękach jakiekolwiek ozdoby – raz, że będzie mu to przeszkadzać, a poza tym nawet i tak drobna z pozoru rzecz może spowodować spore nieprzyjemności. Pracownik, który obsługuje patelnie elektryczne jest . [...]
Użytkowanie patelni elektrycznej
Jak każde inne urządzenie gastronomiczne, tak i patelnia elektryczna wymaga przy jej eksploatacji przestrzegania pewnych zasad. Tyczy się to również etapu przed przystąpieniem do pracy. Zanim patelnia elektryczna zostanie na dobre uruchomiona, trzeba sobie przygotować stanowisko pracy. Powinno być ono uporządkowane. Musi się na nim znaleźć tylko i wyłącznie to, co będzie potrzebne – dlatego właśnie tak ważne jest to, aby mieć zaplanowane, jakie czynności będą w kolejności wykonywane. To w ogromnym stopniu ułatwia organizację pracy, a także dobór odpowiednich naczyń oraz akcesoriów. W profesjonalnej gastronomii nie ma generalnie rzecz biorąc miejsca na chaos. Stanowisko pracy trzeba sprawdzić także i pod innym kątem, jak dla przykładu oświetlenie oraz sprawność funkcjonowania instalacji elektrycznej. Jeżeli okaże się, że cokolwiek nie jest w porządku, wówczas trzeba się wstrzymać z rozpoczynaniem jakichkolwiek prac. Pracownik zawsze musi stuprocentową pewność co do tego, że w momencie, kiedy patelnia elektryczna zostanie uruchomiona, nie dojdzie do jakiegoś wypadku. Zanim przystąpi się do pracy, patelnia elektryczna musi zostać uruchomiona na pr&oac. [...]
Patelnie elektryczne obsługa
Przy obsługiwaniu gastronomicznych urządzeń jakimi są patelnie elektryczne trzeba koniecznie pamiętać o przestrzeganiu kilku istotnych zasad. Są tutaj pewne rzeczy, których po prostu robić nie wolno, ponieważ jest to niebezpieczne. Przede wszystkim trzeba zatroszczyć się o to, aby tak zwana ciągłość technologiczna była zachowana. Oznacza to między innymi, że na stanowisku pracy, gdzie znajdują się patelnie elektryczne, nie powinno być więcej produktów spożywczych i innych rzeczy potrzebnych przy obróbce termicznej potraw. Kiedy taki nadmiar powstaje, robi się chaos – a to zdecydowanie utrudnia pracę i powoduje, że jest ona gorzej zorganizowana. Włączone patelnie elektryczne nie mogą być pozostawione bez jakiekolwiek nadzoru. Zabronione jest również korzystanie z tych urządzeń w sytuacji, kiedy zostały stwierdzone jakiekolwiek usterki mogące zasadniczo wpłynąć na funkcjonowanie sprzętu. Nie trzeba rzecz jasna specjalnie dodawać, że patelnie elektryczne nie mogą być używane do tego, do czego nie służą – należy sobie zapamiętać, że nie są one urządzeniami przeznaczonymi do smażenia na głębokim tłuszczu. Tłuszczu nalewa się do komory, w któ. [...]
Patelnie gastronomiczne
Smażenie na patelni gastronomicznej
Obróbka termiczna potraw to zagadnienie, na temat którego można ogólnie bardzo wiele powiedzieć. W tym zakresie mieści się wiele czynności, których zadaniem jest sprawić to, aby określone produkty spożywcze nadawały się do spożycia. Nie wszystko bowiem można jeść na surowo, a jeśli nawet i tak, to nie do wszystkiego to pasuje, a ponadto po obróbce termicznej właśnie bardzo wiele zyskuje, jeżeli chodzi o walory smakowe. W zakresie czynności składających się na obróbkę termiczną właśnie wyszczególnić można między innymi smażenie. Z tym akurat jest tak, że dietetycy nie zalecają spożywania smażonych potraw – a jeżeli już, to na zasadzie ograniczenia ich do niezbędnego minimum. Jeżeli ktoś już natomiast bez smażonego jedzenia naprawdę żyć nie może, powinien dla własnego zdrowia pomyśleć o tak zwanym smażeniu beztłuszczowym. Oczywiście, wszystko jest dal ludzi, smażone dania także – grunt jednak to umieć zachować w ich spożywaniu umiar. Z drugiej jednakże strony faktem jest, że są naprawdę bardzo smaczne i trudno się im oprzeć zwłaszcza wówczas, jeśli ktoś lubi sobie dobrze zjeść. Do tego rodzaju obróbki termiczn. [...]
Patelnia gastronomiczna do domu
Urządzenie jakim jest patelnia elektryczna kojarzone jest przede wszystkim z profesjonalną gastronomią. W gospodarstwach domowych korzystamy bowiem najczęściej z konwencjonalnych patelni – w znakomitej większości przypadków teflonowych, ponieważ takie właśnie sprawdzają się w praktyce nieporównywalnie lepiej aniżeli patelnie stalowe czy aluminiowe. Nie mniej jednak, jeżeli kogoś interesuje patelnia elektryczna przeznaczona na użytek domowy, to nie ma obecnie żadnych problemów z zaopatrzeniem się w takie urządzenie. Rzecz jasna taka patelnia elektryczna jest zupełnie inna aniżeli patelnia elektryczna wykorzystywana w lokalach gastronomicznych. Przede wszystkim jest nieporównywalnie mniejsza, nie ma tak ogromnej mocy, a jej wydajność dostosowana jest to typowych, domowych potrzeb. Można ją ustawić i na kuchennym stole – nie jest ona bowiem urządzeniem o nie wiadomo jakich gabarytach. Modele – w zależności od ilości funkcji, w jakie są wyposażone oraz od tego, jaką marką są sygnowane – dostępne są w sklepach gospodarstwa domowego w zróżnicowanym przedziale cenowym. Taka domowa patelnia elektryczna w wielu sytuacjach okazuje si. [...]
Wydajnie i bezpiecznie
Czynników wpływających na wysoką jakość usług świadczonych w lokalach gastronomicznych wymienić można bardzo wiele. Z punktu widzenia klienta najczęściej wygląda to w taki sposób, że usługi uzna na dostatecznie wysokim poziomie wówczas, kiedy złożone przez niego zamówienie zostanie zrealizowane szybko, a ponadto będzie również smaczne. Oczywiście, bardzo wiele zależy tutaj od samych pracowników lokalu gastronomicznego oraz od tego, w jaki sposób zorganizowana jest ich praca. Nie mniej jednak to nie wystarczy, Równie istotne jest w tym miejscu wyposażenie lokalu gastronomicznego – bez profesjonalnych urządzeń niewiele można w dzisiejszych czasach wskórać, zwłaszcza przy tak ogromnej konkurencji, jaka panuje obecnie w branży gastronomicznej. Współczesna gastronomia korzysta z urządzeń zasilanych albo prądem, albo gazem – jak dla przykładu patelnia elektryczna oraz patelnia gazowa. Nie zawsze rzecz jasnawa się w konkretnym miejscu zamontować urządzenia elektryczne tego rodzaju, aczkolwiek patelnia elektryczna etc. to sprzęt pod wieloma względami bardziej korzystny. Faktem jest, że za prąd płaci się w&oac. [...]
Patelnie gastronomiczne
Praktyczne patelnie elektryczne
W domowych kuchniach zastosowanie znajduje szereg rozmaitych naczyń. Wykorzystujemy je do ogółu czynności określanych mianem gotowania. Poszczególne służą do czego innego. Do takich właśnie niezbędnych w każdej kuchni naczyń zaliczane są patelnie. Patelnia w klasycznej swojej postaci jest płaska i odznacza się okrągłym kształtem. Posiada wydłużony uchwyt, dzięki czemu korzystanie z niej jest bardziej wygodne i komfortowe. Sama natomiast część, w której odbywa się termiczna obróbka może mieć różną średnicę – dlatego też w użyciu są patelnie o rozmaitej wielkości. Przez wiele lat korzystało się przede wszystkim z patelni stalowych bądź aluminiowych. Chociaż nadal są one w użyciu, to jednak bardzo skutecznie zostały wyparte z rynku przez patelnie teflonowe – i nie ma się co temu dziwić, albowiem te teflonowe są o wiele lepsze. Najważniejsze jest to, że potrawy nie przylegają do powierzchni, a poza tym takie naczynia umożliwiają również beztłuszczową obróbkę termiczną, co w przypadku patelni wykonanych z aluminium chociażby nie jest niestety możliwe. W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego wybór w zakresie pateln. [...]
Obsługa patelni zgodnie z zasadami
Bez urządzeń takich jak patelnie gastronomiczne trudno jest sobie dzisiaj wyobrazić obiekty świadczące usługi gastronomiczne. W dużych zakładach tego rodzaju zastosowanie znajdują przede wszystkim patelnie elektryczne, ponieważ są o wiele bardziej wydajne aniżeli gazowe. Wydajność natomiast to szalenie istotny parametr takich urządzeń.   W każdym bądź razie patelnia elektryczna musi być użytkowana zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy. Nie wolno również zapominać o tym, że tego rodzaju patelnia gastronomiczna jest zasilana energią elektryczną, w związku z czym przestrzegani stosownych zasad jest konieczne. To jedna sprawa. Poza tym również i instalacja elektryczna musi funkcjonować sprawnie – jej stan techniczny trzeba monitorować na bieżąco. Wszelakie awarie czy też niewłaściwe użytkowanie urządzeń doprowadzić może nie tylko do ich uszkodzenia, ale także stanowi poważne zagrożenie dla pracowników zakładu gastronomicznego, narażeni są oni wówczas na porażenie prądem. Wszelakich napraw oraz zabiegów konserwacyjnych dotyczących patelni elektrycznych powinien dokonywać tylko i wyłącznie elektryk posiadający w tym zakresie niez. [...]
Czego nie robić na patelni gastronomicznej
Urządzenia takie jak patelnie gastronomiczne to bardzo kosztowna inwestycja, nie mniej jednak na bardzo długie lata. Dodać w tym miejscu koniecznie trzeba, że patelnie elektryczne są zdecydowanie droższe aniżeli te gazowe, co wynika przede wszystkim z faktu, że największy z nich pożytek jest w obiektach zaliczanych do tak zwanej dużej gastronomii. aby jednak patelnia elektryczna swoją rolę spełniała przez odpowiednio długi czas, trzeba się o nią w odpowiedni sposób troszczyć. Jest cała lista rzeczy, których nie powinno się robić, jeżeli taka patelnia gastronomiczna ma we właściwy sposób spełniać swoje zadanie. Zasada numer jeden to taka, że urządzenie powinno być używane tylko i wyłącznie ze swoim przeznaczeniem. Nie wolno zapominać, że jeśli z tego właśnie tytułu przytrafią się jakiekolwiek usterki oraz awarie, to nie ma możliwości naprawienia ich w ramach umowy gwarancyjnej. Taka patelnia elektryczna nie jest frytkownicą – a to dość często popełniany błąd, jeżeli chodzi o prawidłowe użytkowanie. Osoby nie potrafiące obsługiwać takiego urządzenia dla bezpieczeństwa własnego oraz innych powinny się od niego trzymać z daleka. Z kolei te, które jego . [...]
Patelnie gastronomiczne
Właściwa instalacja patelni elektrycznej
Wszystkie urządzenia gastronomiczne są kupowane pod kątem konkretnych lokali gastronomicznych – ich dobór ma zatem charakter indywidualny. Każdy lokal ma bowiem w tym zakresie rozmaite potrzeby, poza tym ważne także parametry techniczne pomieszczeń, do których takie urządzenia mają trafić, a i pod tym względem istniej ogromne zróżnicowanie. Urządzenia takie jak patelnie gastronomiczne nie stanowią pod tym względem żadnego wyjątku. Trzeba jeszcze koniecznie dodać, że do prawidłowego funkcjonowania potrzebują wiele czynników, które muszą zostać spełnione. Jednym spośród nich jest prawidłowa instalacja. Takie rzeczy robić mogą osoby posiadające specjalne uprawnienia w tym zakresie – chodzi oczywiście o względy bezpieczeństwa. Dla przykładu jeżeli chodzi o patelnie elektryczne, podłączenia dokonać powinien elektryk – ale taki, który posiada wymagane w tym zakresie uprawnienia. On również powinien jako pierwszy włączyć takie urządzenie, aby fachowym stwierdzić czy wszystko na pewno jest w porządku i czy patelnia elektryczna funkcjonuje prawidłowo. rzecz jasna takie urządzenie wymaga odpowiedniej przestrzeni. Musi . [...]
Patelnie teflonowe
W lokalach gastronomicznych oraz w obiektach świadczących usługi z zakresu zbiorowego żywienia wykorzystywane są odpowiednie urządzenia, takie jak dla przykładu  patelnie gastronomiczne. Mogą to być zarówno patelnie elektryczne, jak też i gazowe – jedne i drugie cieszą się sporą popularnością. Dzięki nim przygotowywanie sporych ilości dań smażonych nie stanowi najmniejszego nawet problemu. Jednakże takie patelnie gastronomiczne w gospodarstwach domowych okazałyby się zupełnie bezużyteczne – potrzeby są bowiem tutaj zupełnie inne. Tradycyjna patelnia jest zatem  w domu całkowicie wystarczająca. W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego mamy aktualnie pod tym względem niesamowicie duży wybór. Nie mniej jednak zdecydowanie największym zainteresowaniem ze strony klientów cieszą się patelnie teflonowe. Niczego dziwnego w tym fakcie nie ma, albowiem w przeciwieństwie do aluminiowych chociażby są o wiele bardziej praktyczne. Ich większa funkcjonalność wynika przede wszystkim z materiału zastosowanego przy ich produkcji – a jest nim teflon. Warstwa teflonowa pokrywa tę część patelni, na której odbywa się smażenie. Sprawia, iż jedz. [...]
Profesjonalne patelnie gastronomiczne
Smażenie to jedna z najczęściej wykonywanych w kuchni czynności. Dotyczy to zarówno gospodarstw domowych, jak i lokali gastronomicznych oraz innych obiektów świadczących usługi z zakresu zbiorowego żywienia. Różnica jest taka, że w przypadku smażenia jakiś potraw na potrzeby indywidualne w grę wchodzą tutaj niewielkie w sumie ilości – nawet, jeżeli jest to obiad szykowany dla większej nieco liczby osób. Z kolei w przypadku profesjonalnej gastronomii ilości potraw są już nieporównywalnie większe. To natomiast pociąga za sobą konieczność wyposażenia lokali gastronomicznych w odpowiedni sprzęt. Pod bardzo wieloma względami różni się on od artykułów gospodarstwa domowego, ale to akurat dziwić nie powinno – zważywszy na fakt, do jakich miejsc trafia i jakie jest przed nim postawione zadanie. Tradycyjna patelnia teflonowa obecna we wszystkich gospodarstwach domowych nie zda w lokalu gastronomicznym egzaminu – co oczywiście nie oznacza, że nie znajduje się na wyposażeniu restauracji czy baru. Przy smażeniu większej ilości dań są tutaj natomiast wykorzystywane specjalne patelnie gastronomiczne – do wyboru są zwykle dw. [...]
Patelnie gastronomiczne
Odpowiednia konstrukcja patelni elektrycznej
W lokalach gastronomicznych tradycyjne urządzenia zaliczane do artykułów gospodarstwa domowego w żadnym układzie się nie sprawdzą. Owszem, dobre lokale niektóre z takich rzeczy posiadają na wyposażeniu, nie mniej jednak przygotowywanie potraw odbywa się tutaj przy zastosowaniu zupełnie innych urządzeń. Przykładem mogą być chociażby patelnie gastronomiczne, które na pierwszy rzut oka w ogóle nie kojarzą się z czymś, co mamy na myśli, mówiąc o patelniach. Taka patelnia gastronomiczna jest urządzeniem, które – podobnie jak kuchenka czy lodówka dla przykładu – stoi. Ustawia się je zazwyczaj albo na specjalnych wysepkach, albo też w ciągach technologicznych. Takowe urządzenie – bez względu na to czy jest to patelnia elektryczna, czy też może gazowa – odznacza się bardzo dużą wydajnością, której do wydajności konwencjonalnej patelni nie ma co nawet porównywać. Wynik dajmy na to kilkuset usmażonych w ciągu godziny kotletów mówi już sam za siebie. Tego przy użyciu zwyczajnej patelni nie da się w żadnym wypadku osiągnąć. Poza tym profesjonalne patelnie elektryczne oraz gazowe konstruowane są. [...]
Smażenie warzyw
Urządzenia takie jak patelnie gazowe są urządzeniami znajdującymi zastosowanie w profesjonalnej gastronomii. Podobnie jak i tradycyjne, domowe patelnie służą przede wszystkim do smażenia różnych potraw – przede wszystkim mięsnych, ale oczywiście nie tylko. Bardzo często bowiem nawet i specjalistyczna patelnia gazowa wykorzystywana jest do smażenia warzyw będących w takiej właśnie wersji znakomitym dodatkiem do wielu dań. Znakomitym przykładem mogą być w tym miejscu buraczki – to w naszym kraju niesamowicie lubiany dodatek do drugiego dania, podawany najczęściej z ziemniakami i z jakimś mięsem zamiast surówki. Popularne buraczki są nie tylko niesamowicie smaczne, ale także i łatwe w przyrządzaniu. Najpierw po prostu trzeba ugotować czerwone buraki, a potem je zetrzeć na tarce i podsmażyć, doprawiając przy tym odpowiednio. Serwuje się je na gorąco. Znajdują się one w jadłospisach bardzo wielu lokali gastronomicznych i są chętnie przez klientów zamawiane. W lokalach zachodzi oczywiście potrzeba przygotowywania ich w większych ilościach. Podobnie jest także i na stołówkach szkolnych oraz szpitalnych, gdzie dość często podaje się je do drugiego da. [...]
Przydatne urządzenia gastronomiczne
Urządzenia jakimi są patelnie gazowe znajdują bardzo powszechne zastosowanie w obiektach świadczących usługi gastronomiczne. W tego rodzaju produkty zaopatrywać się należy w tych sklepach, które zajmują się sprzedażą profesjonalnego wyposażenia produkowanego z myślą o gastronomii właśnie. Podobnie jak i tradycyjna patelnia znajdująca zastosowanie w gospodarstwie domowym, tak i wspominana powyżej patelnia gazowa służy do smażenia rozmaitych potraw. Wygląda jednak zupełnie inaczej – nie jest to naczynie wyposażone w uchwyt, ale urządzenie przypominające zewnętrznym wyglądem kuchenkę. Pamiętać trzeba koniecznie bowiem o tym, gdzie jest ono wykorzystywane. Dzięki takiej właśnie patelni można w bardzo szybki sposób usmażyć większe ilości określonych potraw – rybnych oraz mięsnych, ale przecież nie tylko takie smażone są na patelniach. Jakie możliwości owe urządzenie posiada – tego już nie da się zdefiniować w sposób jednoznaczny, ponieważ na rynku są dostępne rozmaite modele. Tak więc model dobiera się do tego, jakie jest w danym obiekcie gastronomicznym zapotrzebowanie – a to w praktyce wygląda, jak doskonale wiadomo, w rozmaity sposó. [...]
Patelnie gastronomiczne
Wyposażenie on-line
W dzisiejszych czasach możliwości w zakresie zaopatrzenia się w profesjonalne wyposażenie gastronomiczne są zdecydowanie większe aniżeli jeszcze jakieś dwadzieścia lat temu. Obecnie właściciele lokali gastronomicznych nie mają absolutnie najmniejszych problemów z tym, aby kupić między innymi patelnie gazowe, taborety gastronomiczne, kuchnie indukcyjne i tym podobne. Taki towar na rynku jest – i co więcej, dostępny jest dla każdego, kto tylko chce go kupić. Pod tym akurat względem restauratorzy mają współcześnie naprawdę ułatwionych bardzo wiele kwestii, a co do tego, jak ważne jest takie wyposażenie profesjonalne, żadnego z nich przekonywać nie trzeba. Bez niego zorganizowanie pracy w lokalu gastronomicznym to naprawdę trudna sprawa. Bez względu na to czy jest to patelnia gazowa, czy może jakiś inny element takowego wyposażenia – wszystko jest potrzebne do tego, aby w sposób bardzo sprawny przygotowywać większe ilości jedzenia. Koniecznie w tym miejscu dodać trzeba, iż nie wpływa to jakość potraw – nie jest ona wcale gorsza. To akurat zależy przede wszystkim od osób poszczególne dania przygotowujących oraz od ich zawodowych kwali. [...]
Profesjonalne wyposażenie gastronomii, czy warto?
Obiekty świadczące usługi gastronomiczne wymagają odpowiedniego wyposażenia. Ponieważ w grę wchodzi tutaj tak zwane zbiorowe żywienie, takie wyposażenie, jakie kupuje się do kuchni w gospodarstwach domowych niestety się nie sprawdzi. W restauracjach, barach, na szkolnych stołówkach czy w szpitalach i tym podobne potrzebny jest taki sprzęt, który sprosta takim wymaganiom, jak przygotowywanie jedzenia dla większej ilości osób. Gotowanie domowymi metodami nie zda w tym przypadku egzaminu, ponieważ zajmie stanowczo za dużo czasu. A na takie czekanie w obiektach jak te powyższe w żadnym układzie nie można sobie pozwolić. Wyposażenie profesjonalne charakteryzuje się przede wszystkim tym, że ma zdecydowanie większe możliwości. Posiadają większą moc oraz większą liczbę rozmaitych funkcji, dzięki czemu korzystanie z nich jest bardzo komfortowe. Dla przykładu gastronomiczne patelnie gazowe umożliwiają smażenie od razu większej ilości przeznaczonych d tego celu produktów. Poza tym taka patelnia gazowa wygląda jednak zupełnie inaczej aniżeli to, co nam się ogólnie rzecz biorąc ze słowem „patelnia” kojarzy. Na pierwszy rzut oka przypominają bardzie. [...]
Funkcjonalność przede wszystkim
Wyposażenie lokali gastronomicznych – mowa w tej chwili o tej ich części, która jest przeznaczona dla pracowników – zasadniczo różni się od wyposażenia domowych pomieszczeń roboczych. Chodzi tutaj naturalnie o kuchnie. Rzeczą najbardziej istotną w przypadku obiektów świadczących usługi gastronomiczne jest przede wszystkim funkcjonalność kuchni – względy czysto estetyczne znajdują się tutaj zdecydowanie na drugim planie. Oczywiście, wcale to nie oznacza, że kuchenne zaplecza w takich miejscach są brzydkie – nowoczesne wyposażenie ma bowiem również to do siebie, że przy okazji całej swojej funkcjonalności prezentuje się bardzo estetycznie. To przede wszystkim zasługa materiałów, z jakich zostało ono wykonane. Obecnie bowiem zarówno meble gastronomiczne, jak i urządzenia takie jak dla przykładu piece konwekcyjne czy patelnie gazowe wykonywane są przede wszystkim ze stali nierdzewnej. Jej bardzo mocną stroną są nie tylko właściwości predysponujące ją do tak szerokiego zastosowania w gastronomii, ale również jej wygląd. Stal nierdzewna prezentuje się po prostu bardzo dobrze, przy czym nie wymaga jakiś nadzwy. [...]
Patelnie gastronomiczne
Patelnie gastronomiczne: 18 / 721 artykułów BLOG GASTRONOMICZNY
Aktualnie przeglądasz: Patelnie gastronomiczne  
Hurtownia Gastronomiczna - GastroChef © 2006-2015
PRODUCENCI   GRUPY   BLOG   OPINIE  

wygenerowano 0.065 sec. 2015-09-02 02:16:58