KOTłY WARZELNE

HURTOWNIA GASTRONOMICZNA
KOTłY WARZELNE
STRONA GŁÓWNA    O NAS    WARUNKI ZAKUPU    SERWIS    KONTAKT    TWÓJ KOSZYK
Hurtownia Gastronomiczna / kotły warzelne  
WYSZUKIWARKA PRODUKTÓW
Nazwa/Model: Producent:
BEZPŁATNY NEWSLETTER
Wpisz adres e-mail:


KOTłY WARZELNE

Kotły warzelne gastronomiczne
Gastronomiczne urządzenie jakim jest kocioł warzelny znajduje powszechne zastosowanie w szeroko rozumianej gastronomii. W wysokim stopniu wpływa na zmechanizowanie pracy w profesjonalnej kuchni, a także pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Podgrzanie jednorazowo dla przykładu stu litrów zupy wiele spraw w lokalu gastronomicznym ułatwia, trudno bowiem sobie wyobrazić, jak wiele czasu zajęłoby to przy zastosowaniu tradycyjnych metod – a zatem domowych garnków, w których w swoich kuchniach najczęściej podgrzewamy jedzenie. Są to też względy czysto praktyczne, bo nikt przecież na przykład zupy dla trzystu osób nie będzie przygotowywał w domowych garnkach. Chociaż kocioł warzelny do najtańszych urządzeń gastronomicznych nie należy, to jednak wiele zakładów gastronomicznych obowiązkowo powinno posiadać go na swoim wyposażeniu. Bardzo przydatną funkcją, jaką posiada każdy nowoczesny kocioł warzelny jest to, że przez parę ładnych godzi są w stanie utrzymać jedzenie w odpowiednio wysokiej temperaturze. Generalnie rzecz biorąc, kocioł warzelny najlepiej sprawdza się w takich obiektach, gdzie w rachubę wchodzi przygotowywanie każdego jednego dnia. [...]
Zapanowanie nad restauracją
Klienci, którzy przychodzą do restauracji oczekują przede wszystkim, że będą obsługiwani na najwyższym poziomie łącznie z zachowaniem wszystkich najważniejszych norm. Restauracja ma to do siebie, że jako miejsce, w którym spożywamy posiłki powinno charakteryzować się wszystkim co najlepsze, przynajmniej jeśli chodzi o samo podawanie żywności, sposób realizacji tego, gotowanie oraz szereg innych elementów, które mają bezpośredni wpływ na pozytywne ocenianie restauracji. By rzeczywiście restauracja cieszyć się mogła bardzo dobrymi opiniami należy przede wszystkim dbać o zachowanie najwyższych standardów obsługi, standardów jakości jak również pilnowanie szczegółów. W restauracji głównym produktem jest podawana żywność i jeśli jest ona smaczna to nawet kiepska obsługa nie jest w stanie zniszczyć ogólnego kiepskiego wrażenia, jakie wywiera taka knajpa. Obsługa jest oczywiście istotna, ale nawet jeśli pozostaje niezauważalna to bardzo dobrze. Kelner powinien pracować tak, by klienci byli z niego zadowoleni, ale z drugiej strony nie powinien przesadnie się wyróżniać, gdyż tylko wtedy będzie rzeczyw. [...]
Kocioł warzelny
Urządzenie jakim jest kocioł warzelny znajduje bardzo wszechstronne zastosowanie w lokalach gastronomicznych, a także w wielu innych obiektach, gdzie są świadczone usługi gastronomiczne – żeby wspomnieć o szkołach czy szpitalach. Odnośnie obsługiwania powyżej wspominanego urządzenia obowiązują określone normy związane z bezpieczeństwem oraz higieną pracy – tyczy się to zresztą wszystkich urządzeń gastronomicznych, w związku z czym kocioł warzelny nie jest tutaj jakimś wyjątkiem. Obsługą takiego sprzętu zajmować się powinna osoba, która ma już ukończone lat osiemnaście oraz przeszła stosowne szkolenie w zakresie obsługi. Oczywiście, zdarzyć się może i tak, że osoba taka nie będzie pełnoletnia – jak uczeń, ale wtedy pracować musi pod nadzorem kogoś dorosłego. Pracownik, który obsługuje kocioł warzelny powinien kilka rzeczy sprawdzić zanim zabierze się za wykonywanie swoich obowiązków. Pierwsza i podstawowa zasada wiąże się z tym, że trzeba obowiązkowo sprawdzić, w jakim stanie technicznym jest kocioł warzelny. W tym zakresie baczenie należy mieć między innymi na funkcjonowanie urządzeń znajdujących się na wyposażeniu kotła, działanie pompy oraz . [...]
Kotły warzelne
Elementy konstrukcyjne kotła warzelnego
Urządzenia jakimi są dostępne obecnie w sprzedaży kotły warzelne z powodzeniem nazwać można bardzo nowoczesnymi. Nie mniej jednak bez względu na to czy chodzi o kocioł warzelny zasilany energią elektryczną, gazem etc. , w każdym z tych przypadków wyszczególnić można pewne wspólne dla wszystkich odmian elementy konstrukcyjne. Przede wszystkim jest to zbiornik, w którym odbywa się gotowanie. Na zbiornik składają się dwie warstwy, z których to ta wewnętrzna jest warzelną przestrzenią. Warstwa zewnętrzna często także określana jest mianem zewnętrznego płaszcza. W górnej jej części znajduje się przestrzeń znana powszechnie jako ogrzewacz, zaś w górnej umieszczony jest zbiornik wytwornicy pary. Podwójna warstwa stanowi też zabezpieczenie dla gotowanych w kotle potraw – dzięki temu ryzyko ich przypalenia jest tak na dobra sprawę zerowe. To właśnie w zbiorniku wytwornicy pary znajdują się grzałki, bez których żaden kocioł warzelny nie jest w stanie funkcjonować. Obecnie stosuje się tutaj elektryczne grzałki, których funkcjonowanie jest zdeterminowane paroma czynnikami. W każdym nowoczesnym urządzeniu znajduje się ta. [...]
Wentylacyjne problemy
Urządzenia jakimi są kotły warzelne są w dzisiejszych czasach bardzo powszechnie stosowane w wielu obiektach świadczących usługi z zakresu zbiorowego żywienia. Trudno się temu dziwić, albowiem nowoczesne kotły warzelne są niezmiernie funkcjonalne i w ogromnym stopniu ułatwiające szereg czynności związanych z przygotowywaniem niektórych potraw. Nie mniej jednak, aby te urządzenia w prawidłowy sposób spełniały swoje zadanie, spełnionych musi być koniecznie kilka szalenie istotnych warunków – takich kwestii w żadnym wypadku nie wolno pomijać. Spośród wielu takowych czynników wymienić można między innymi wentylację pomieszczeń kuchennych. Jest to szczególnie istotne, kiedy w rachubę wchodzi gazowy kocioł warzelny, aczkolwiek bezwzględnie pamiętać należy o tym, że sprawnie działająca wentylacja jest ogólnie w takiej profesjonalnej kuchni ważna. Jak doskonale wiadomo, montowanie takiej instalacji nie odbywa się na zasadzie przypadku – są w tym zakresie określone normy oraz przepisy i należy ich bardzo ściśle przestrzegać. Wracając jednak do powyżej opisywanych urządzeń, to spaliny, jakie wydziela taki gazowy kocioł warzelny mus. [...]
Troska o urządzenia gastronomiczne
Urządzenia jakimi są kotły warzelne będą prawidłowo funkcjonować przez wiele długich lat, jeżeli spełnionych zostanie kila ważnych warunków. Jednym z nich jest odpowiednia pielęgnacja – kotły warzelne, podobnie zresztą jak wszystkie inne urządzenia trafiające do kuchni, takowych zabiegów wymagają. Konserwację takich kotłów – bez względu na to czy chodzi o kocioł warzelny gazowy, elektryczny czy też może parowy – podzielić można na dwie podstawowe grupy, a mianowicie konserwację ciągłą oraz okresową. W tym pierwszym przypadku chodzi naturalnie o wszelakie zabiegi pielęgnacyjne prowadzone na bieżąco. Tutaj ich podstawę stanowi mycie – i to bardzo dokładne. Do tego celu używać należy oczywiście gorącej wody oraz odpowiednich środków czyszczących. Pamiętać  przy tej okazji trzeba, iż na użytek właśnie profesjonalnej gastronomii zostały opracowane specjalne środki służące do czyszczenia. Ponieważ kotły warzelne – tak, jak i inne urządzenia gastronomiczne – są w głównej mierze wykonywane ze stali nierdzewnej, w związku z czym potrzebne są tutaj preparaty przeznaczone właśnie do takiej stali. Przy czyszczeniu trze. [...]
Kotły warzelne
Kotły parowe
W dzisiejszych czasach sklepy z profesjonalnym wyposażeniem gastronomicznym na brak asortymentu z całą pewnością narzekać nie mogą. Firm produkujących takie rzeczy jest obecnie całe mnóstwo, w związku z czym właściciele lokali gastronomicznych, a także wielu innych obiektów mają rzeczywiście w czym wybierać. Oczywiście, w zależności od profilu lokalu, a także zasięgu świadczonych przez niego usług jedne urządzenia są w nim mniej przydatne, inne natomiast bardziej. Stąd taka właśnie różnorodność, jeżeli chodzi o asortyment. Obiekty świadczące usługi gastronomiczne podzielić można generalnie na trzy kategorie – małe, średnie oraz duże. Każdy z tych rodzajów ma jednaj nieco odmienne zapotrzebowanie w zakresie urządzeń. Dla przykładu to właśnie przede wszystkim w tak zwanej dużej gastronomii zastosowanie znajdują kotły warzelne służące do gotowania oraz odgrzewania większej ilości wielu dań. Urządzenie jakim jest kocioł warzelny jest w takich miejscach po prostu nieodzowne, zdecydowanie skraca czas gotowania lub odgrzewania, ułatwiając tym samym organizację pracy w kuchni. Nie trzeba chyba dodawać, że ma to naturalnie wpływ również na jakość obs. [...]
Nowoczesne kotły warzelne dla gastronomii
Urządzenia jakimi są kotły warzelne zmieniły się bardzo na przestrzeni wielu kolejnych lat. Taki kocioł warzelny stosowany kiedyś a dzisiaj to dwa zupełnie równe urządzenia, chociaż oczywiście służące do tego samego. W dzisiejszych czasach wysoko zaawansowane technologie rozgościły się na dobre również i w branży gastronomicznej. To oczywiście przekłada się na funkcjonalność produkowanych na te potrzeby urządzeń – takich jak chociażby kotły warzelne właśnie. Przede wszystkim obecnie stosuje się do ich produkcji inne materiały aniżeli kiedyś – dzisiaj stal nierdzewna jest w tym zakresie po prostu standardem. Dziwić to nie powinno, albowiem surowiec ten odznacza się rozlicznymi zaletami, które z gastronomicznego punktu widzenia czynią go szalenie przydatnym. Odporność, wytrzymałość, łatwość w utrzymaniu w czystości i estetyczny wygląd – czego można zatem chcieć więcej. Poza tym konstrukcja opisywanych tutaj kotłów nie tylko sprzyja zachowaniu wysokich standardów higieny, ale również w znaczący sposób zapobiega przypalaniu się  potraw, co dawniej zdarzało się dosyć często. We współczesnych kotłach stosuje s. [...]
Kotły warzelne gazowe
Urządzenia gastronomiczne są kotły warzelne znajdują zastosowanie w głównej mierze w obiektach zaliczanych do tak zwanej dużej gastronomii. w małej czy nawet średniej gastronomii równie bowiem dobrze sprawdzą się odpowiednie garnki, a zastosowanie takich kotłów natomiast wydaje się tam nie do końca uzasadnione. Wystarczy chociażby wziąć pod uwagę to, jaką objętość posiadają te urządzenia – w praktyce ta najniższa to sto pięćdziesiąt litrów. W małych restauracjach dla przykładu nie ma konieczności gotowania aż takich ilości zupy chociażby. W każdym bądź razie kotły warzelne dostępne są w sprzedaży w trzech podstawowych opcjach – a mianowicie parowej, elektrycznej oraz gazowej. Która spośród nich zostanie wybrana, to już jest zdeterminowane kilkoma czynnikami. Bardzo często kupowany jest przez właścicieli lokali gastronomicznych czy też innych obiektów świadczących usługi z zakresu zbiorowego żywienia gazowy kocioł warzelny. Od kotłów elektrycznego oraz parowego różni się on nie tylko źródłem zasilania, ale także tym, że w tym przypadku prowadzenie technicznej dokumentacji jest obowiązkowe. Decydują o t. [...]
Kotły warzelne
Kotły warzelne elektryczne
Urządzenia jakimi są kotły warzelne znajdują szerokie zastosowanie w obiektach gastronomicznych, a także w bardzo wielu zakładach przemysłowych – chodzi tutaj przede wszystkim o zakłady związane z przetwórstwem spożywczym (na przykład garmażeryjne). Jeżeli natomiast chodzi o obiekty gastronomiczne, to kotły warzelne zdecydowanie najlepiej sprawdzają się tam, gdzie w grę wchodzą usługi żywieniowe o większym raczej zasięgu – mowa w tym miejscu zatem o tak zwanej dużej gastronomii. Taki kocioł warzelny dostosować trzeba oczywiście do potrzeb oraz możliwości takiego miejsca. Poza tym obiekty świadczące tego rodzaju usługi mają wybór odnośnie źródła zasilania urządzenia – trzeba wybrać to, co jest najbardziej dla konkretnego lokalu korzystne pod względem ekonomicznym. Generalnie rzecz biorąc, wyszczególnić można pod tym właśnie kątem trzy rodzaje takich urządzeń, a mianowicie kotły warzelne parowe, gazowe oraz elektryczne. Te elektryczne cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony właścicieli lokali gastronomicznych i tym podobne. Posiadają one bowiem bardzo wiele zalet. W roli grzejnego medium występuje w nich elektroizolacyjny olej,. [...]
O warzelnych kotłach
Jednym z urządzeń znajdującym zastosowanie w szeroko pojmowanej gastronomii jest kocioł warzelny. W tego rodzaju urządzenia zaopatrzyć się można w sklepach sprzedających profesjonalne wyposażenie gastronomiczne. Takie kotły warzelne dostępne są naturalnie w wielu wariantach – tak, aby nie było problemu z dostosowaniem ich do możliwości oraz potrzeb miejsc, do których trafiają. A gdzie trafiają? Idealnie sprawdzają się między innymi w restauracjach, w kuchniach szpitalnych oraz szkolnych, są także niezastąpione we wszelakich ośrodkach wczasowych – czyli wszędzie tam, gdzie w grę wchodzi przygotowanie większej ilości potraw. Ponadto niesamowicie użyteczne są w różnych zakładach przemysłowych, jak dla przykładu w tych garmażeryjnych czy w browarach. Najbardziej rozpowszechnione są kotły warzelne w okrągłych obudowach. Obudowy te – podobnie zresztą jak i wiele innych elementów, jakie kocioł warzelny posiada – wykonywane są obecnie ze stali nierdzewnej. Pojemność tych urządzeń jest zróżnicowana – po to właśnie, aby jak najlepiej trafić w potrzeby gastronomicznego obiektu, może dla przykładu wynosić sto pięćdziesiąt litrów. . [...]
Na potrzeby gastronomii
W dzisiejszych czasach przygotowywanie w stosunkowo krótkim czasie większej ilości potraw nie stanowi już takiego problemu, jak kiedyś – mowa w tym miejscu naturalnie o usługach z zakresu gastronomii oraz zbiorowego żywienia. Przyznać uczciwie należy, że pod tym względem właściciele lokali gastronomicznych mają w dużym stopniu ułatwione zadanie. Wszystko za sprawą bardzo nowoczesnych, profesjonalnych urządzeń. Nie należą one co prawda do produktów tanich, nie mniej jednak ich zakup to naprawdę szalenie opłacalna inwestycja. Poza tym jest to również inwestycja długoterminowa. Takie urządzenia – jeśli są użytkowane zgodnie z przeznaczeniem i jeśli się dba o nie w odpowiedni sposób – służą z powodzeniem przez bardzo długie lata. Można w tym miejscu wymienić chociażby kotły warzelne, dzięki którym czy to gotowanie, czy też podgrzewanie większej ilości potraw jest w chwili obecnej czynnością bardzo prostą i nieskomplikowaną. Taki kocioł warzelny może być albo gazowy, albo też parowy bądź elektryczny. Wybór odpowiedniego zależy już od właściciela lokalu gastronomicznego, to on przecież podejmuje w tym zakresie ostateczną decyzję. [...]
Kotły warzelne
Kotły warzelne: 12 / 721 artykułów BLOG GASTRONOMICZNY
Aktualnie przeglądasz: Kotły warzelne  
Hurtownia Gastronomiczna - GastroChef © 2006-2015
PRODUCENCI   GRUPY   BLOG   OPINIE  

wygenerowano 0.048 sec. 2015-08-03 21:06:12