KOSTKARKI DO LODU

HURTOWNIA GASTRONOMICZNA
KOSTKARKI DO LODU
STRONA GŁÓWNA    O NAS    WARUNKI ZAKUPU    SERWIS    KONTAKT    TWÓJ KOSZYK
Hurtownia Gastronomiczna / jak działa kostkarka do lodu  
WYSZUKIWARKA PRODUKTÓW
Nazwa/Model: Producent:
BEZPŁATNY NEWSLETTER
Wpisz adres e-mail:


JAK DZIAłA KOSTKARKA DO LODU

Gastronomiczne urządzenia jakimi są kostkarki do lodu charakteryzują się między innymi tym, że ich praca jest w całkowity sposób zautomatyzowana, co niewątpliwie jest bardzo dużym ułatwieniem. Nie oznacza to jednak wcale, że nie trzeba zwracać uwagi na to, w jaki sposób urządzenie funkcjonuje. Lód powstaje tutaj w ten sposób, że poszczególne warstwy wody, które przepływają przez specjalna płytkę chłodzącą ulegają zamrażaniu. Odbywa się to w sposób stopniowy. Płytka ta jest nachylona pod odpowiednim kątem. W momencie, kiedy warstwa lodu osiąga pożądaną już grubość, wówczas termostat w sposób zupełnie automatyczny zwalnia w tren sposób przygotowany plaster lodu. Ten z kolei prześlizguje się przez siatkę znajdującą się pod niezbyt dużym napięciem. Owa siatka posiada możliwości polegające na tym, że lód się stapia delikatnie, a następnie jest cięty na porcje. Wszystkie te czynności powtarzają się do tej pory, dopóki kontener na lód nie zostanie wypełniony. Wtedy trzeba go wyjąć i opróżnić, po czym wszystko może rozpocząć się od początku. Kiedy kostki lodu topnieją, to jest zupełnie normalne, że przy tej okazji powstaje woda. Wszystkie kostkarki do lodu wyposażone są w spustowe otwory, dzięki którym woda ta jest z dna pojemnika odprowadzana. W każdym nowym urządzeniu grubość kostek lodu jest ustawiona w sposób fabryczny, co naturalnie nie oznacza, że nie da się tego zmienić. Istniej możliwość w zakresie zarówno jej zmniejszenia, jak też i zwiększenia. Do tego celu należy wykorzystać specjalne pokrętło, jakie kostkarka do lodu posiada. Zazwyczaj zasada jest tutaj taka, że jeżeli pokrętło te jest obracane zgodnie z ruchem wskazówek zegara, to wówczas uzyskuje się kostki grubsze. Jeżeli natomiast kręci się nim w sposób przeciwny – to wtedy wychodzą cieńsze kostki lodu. Przy tej okazji nie wolno zapominać również i o tym, że aby kostkarki do lodu działały w sposób prawidłowy, temperatura otoczenia też musi być odpowiednia. Warunki pracy tego urządzenia można regulować wedle potrzeb.

Grupa: Kostkarki do lodu

Polecamy: Akcesoria cukiernicze
Polecamy: Gyrosy
Data: 2010-07-07 08:42:26

Aktualnie przeglądasz: Jak działa kostkarka do lodu  
Hurtownia Gastronomiczna - GastroChef © 2006-2015
PRODUCENCI   GRUPY   BLOG   OPINIE  

wygenerowano 0.032 sec. 2015-09-04 03:26:31