BLOG GASTRONOMICZNY

HURTOWNIA GASTRONOMICZNA
BLOG GASTRONOMICZNY
STRONA GŁÓWNA    O NAS    WARUNKI ZAKUPU    SERWIS    KONTAKT    TWÓJ KOSZYK
Hurtownia Gastronomiczna / blog gastronomiczny  
WYSZUKIWARKA PRODUKTÓW
Nazwa/Model: Producent:
BEZPŁATNY NEWSLETTER
Wpisz adres e-mail:


BLOG GASTRONOMICZNY
UWAGA
Wszelkie dostępne treści dostępne w blogu gastronomicznym pod adresem www.gastronomiczne.pl lub dowolnej podstronie należącej do serwisu stanowią utwór w rozumieniu art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 04.02.1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (tj. Dz.U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 ze zm.) i podlegają ochronie na podstawie przepisów tej ustawy.

Kopiowanie, rozpowszechnianie oraz wykorzystywanie w jakiejkolwiek postaci niniejszych treści bez zezwolenia jest zabronione oraz będzie podstawą do dochodzenia roszczeń z tytułu należnego wynagrodzenia za korzystanie z utworu.
Gabriela Oleksów
OSTATNIO DODATNE ARTYKUŁY
GASTRONOMIA NASTĘPNE
Taborety jako urządzenia gastronomiczne
Aby taborety gazowe były utrzymane w dobrym stanie i jak najdłużej nadawały się eksploatacji, trzeba koniecznie utrzymywać je w czystości. W zakładach gastronomicznych, gdzie taborety gazowe są używane na szeroką skalę, ich czyszczenie odbywa się zawsze po zakończeniu każdego jednego dnia roboczego. W instrukcji obsługi zawsze jest wszystko szczegółowo wyjaśnione na temat tych właśnie kwestii. Przede wszystkim taborety gazowe wymagają czyszczenia przy zastosowaniu odpowiednich środków. Nie mogą być to ani proszki, ani też żadne środki, które w swoim składzie zawierają elementy stałe. Dzięki temu można uniknąć trwałego uszkodzenia powłoki zabezpieczającej, którą są pokryte taborety gazowe. Codziennego czyszczenia wymagają również tace zbierające tłuszcz, w które taborety gazowe są zaopatrzone. Nie wolno dopuścić do tego, aby tego rodzaju zanieczyszczenia nagromadziły się – będzie bowiem potem poważny problem z pozbyciem się ich. Także codziennego czyszczenia bezwzględnie wymaga ruszt. Szczególną uwagę należy zwracać na palniki &nd [...]
Grupa: Urządzenia gastronomiczne
Taboret gastronomiczny gazowy
Zakup profesjonalnego sprzętu gastronomicznego wiąże się z bardzo dużymi wydatkami. Wiedzą o tym doskonale wszyscy właściciele zakładów świadczących usługi gastronomiczne. zresztą, wystarczy zajrzeć do jakiegokolwiek sklepu on-line oferującego profesjonalne wyposażenie dla gastronomii, aby się o tym przekonać. Ceny takiego sprzętu potrafią przyprawić o zawrót głowy, ale z drugiej strony w takie rzeczy koniecznie się trzeba zaopatrzyć, ponieważ bez nich na współczesnym rynku zakład gastronomiczny tak naprawdę nie istnieje. Nie poradzi sobie z konkurencją, a na brak takowej nie ma co narzekać. Bardzo często zatem właściciele zakładów gastronomicznych stają przed dylematem czy inwestować w nowy sprzęt, czy też może kupić używany. Decydują o tym naturalnie względy finansowe. Jak by nie patrzeć, sprzęt używany jest znacznie tańszy od nowego – zasada ta obowiązuje zresztą nie tylko w branży gastronomicznej. W rzeczywistości wygląda to w ten sposób, ze pewne urządzenia – jak chociażby zmywarki – lepiej kupić nowe, tak przynajmniej zalecaj [...]
Grupa: Taborety gazowe Wrocław
Blog Gastronomiczny
Termos dla cateringu
Zakup takich elementów wyposażenia gastronomicznego jak termosy cateringowe na pewno nie jest tak dużym obciążeniem finansowym jak urządzenia typu piec konwekcyjno-parowy, nie mniej jednak z drugiej strony też nie jest to jakiś bardzo mały wydatek. Przeciętnie termosy cateringowe kosztują co najmniej kilkaset złotych, ale z drugiej strony wiele firm świadczących usługi gastronomiczne musi koniecznie posiadać je na swoim wyposażeniu. Nowoczesne termosy cateringowe są wykonywane w głównej mierze ze stali nierdzewnej, dzięki czemu ich żywotność zostaje w znaczącym stopniu przedłużona. Ponadto stal nierdzewna jest w tym przypadku gwarantem, że podczas transportu termosy cateringowe nie ulegną uszkodzeniu. Oczywiście, termosy cateringowe są zawsze kupowane z myślą o tym, aby korzystać z nich przez wiele długich lat. Będzie to rzecz jasna możliwe, jeśli będzie się o nie dbać w odpowiedni sposób. Po każdym użyciu trzeba je zatem bardzo dokładnie umyć. Do tego celu wykorzystać należy ciepłą wodę oraz właściwy dla takich naczyń środek czyszczący. Nie może on jednak zawier [...]
Grupa: Termosy gastronomiczne
Termosy dla cateringu
Prowadzenie lokalu gastronomicznego czy też jakiejkolwiek innej formy usług gastronomicznych wiąże się między innymi z koniecznością posiadania specjalistycznego wyposażenia. Na nie z kolei składa się całe mnóstwo rozmaitych elementów, wśród których wymienić można między innymi termosy cateringowe. Są one przystosowane do tego, aby za ich pomocą przenosić albo też przewozić większe ilości napojów oraz płynnych potraw wymagających utrzymania ich w odpowiednio wysokiej temperaturze. Jest to możliwe za sprawą termicznej izolacji, która to z kolei jest zagwarantowana przez przestrzeń powietrzną znajdującą się między wewnętrznym a zewnętrznym pojemnikiem tego specyficznego naczynia. Na rynku dostępne są rozmaite modele tego rodzaju naczyń gastronomicznych – na przykład niektóre spośród nich pozwalają na to, aby temperatura napojów czy potraw wynosząca co najmniej dziewięćdziesiąt stopni była utrzymywana przez trzy godziny. W jakich sytuacjach wykorzystywane są termosy cateringowe? Jak sama już nazwa wyraźnie sugeruje, sp [...]
Grupa: Termosy
Blog Gastronomiczny
Taborety gazowe w gastronomii
  W zakładach świadczących usługi z zakresu zbiorowego żywienia wykorzystywane są urządzenia zasilane na dwa sposoby. Mogą to być zatem albo urządzenia działające na prąd, albo też na gaz jak dla przykładu taboret gazowy. Jedne i drugie mają zarówno swoje wady, jak i zalety. Urządzenia zasilane energią elektryczną mają do siebie między innymi to, że przy zakupie są droższe, droższa jest także ich eksploatacja – z prostego powodu, prąd jest obecnie dużo droższy aniżeli gaz. Z drugiej jednakże strony są efektywniejsze – pracują szybciej, w związku z czym i obróbka termiczna oraz mechaniczna dań i produktów spożywczych przebiegają znacznie sprawniej. Urządzenia elektryczne są też o tyle wygodne, że za każdym razem, kiedy zachodzi konieczność odłączenia ich od sieci, nie trzeba do wykonania tej czynności wzywać osoby posiadającej odpowiednie kwalifikacje. Tymczasem urządzenia takie jak taboret gazowy wymagają bezwzględnie instalowania ich przez uprawnione osoby, nie wolno też ich dowolnie odłączać od sieci i do niej z powrotem podłączać. Na ich korz [...]
Grupa: Taborety gazowe Wrocław
O zmywarkach
Bardzo wiele osób, którym zmywarka naprawdę bardzo by się przydała, wzbrania się przed zakupem takiego urządzenia. Wciąż bowiem na temat tego sprzętu krąży wiele stereotypów, które powstrzymują mnóstwo ludzi przed dokonaniem stosownych zakupów. Dość często można dla przykładu zetknąć się z przekonaniem, że zmywarka jest takim urządzeniem, które na dłuższą metę niszczy naczynia i że po pewnym upływie czasu stają się one zupełnie matowe. Jest to kompletna bzdura. Pamiętać bowiem trzeba, że trafiające obecnie do sprzedaży urządzenia są bardzo nowoczesne – pozwalają zatem na to, by bez najmniejszych przeszkód zmywać w nich rozmaite rodzaje naczyń oraz sztućce. Dzieje się to bez najmniejszego na nich uszczerbku, na co pozwala specjalna konstrukcja, którą posiada każda nowoczesna zmywarka.  Oczywiście, jeśli ktoś umieści w zmywarce coś, co ma na przykład drewniane elementy, niech nie będzie zdziwiony, że ulegną one zniszczeniu. Nie mniej jednak z drugiej strony nie od dzisiaj wiadomo, że na niektóre materiały [...]
Grupa: Zmywarki gastronomiczne Wrocław
Blog Gastronomiczny
Mielenie mięsa
Potraw, które można przyrządzić na bazie mielonego mięsa jest bardzo wiele. Nie mniej jednak tą chyba najbardziej znaną – przynajmniej w naszym kraju – są zdecydowanie kotlety mielone. W Małopolsce powszechnie określa się je mianem sznycli, chociaż gdzie indziej pod pojęciem sznycel rozumie coś zupełnie innego. W swojej tradycyjnej postaci kotlety mielone są przyrządzane z karkówki wieprzowej. Rzecz jasna uprzednio należy ją zmielić. W gospodarstwach domowych wykorzystujemy do tego celu nieduże maszynki, ręczne lub elektryczne, natomiast w profesjonalnych zakładach gastronomicznych do tej czynności jest wykorzystywany tak zwany wilk do mięsa (to nic innego jak urządzenie do mielenia mięsa skonstruowane z myślą o obiektach świadczących usługi z zakresu zbiorowego żywienia – ale i nie tylko). Do tak przygotowanego mięsa dodaje się następnie surowe jajko oraz tarta bułkę. Nie należy zapominać również o przyprawach – sól i pieprz to podstawa, ponadto dodawana jest także cebula (również zmielona lub drobno posiekana), opcjonalnie [...]
Grupa: Maszynki do mielenia mięsa
Termos cateringowy
W dzisiejszych czasach usługi cateringowe przybierają bardzo zróżnicowaną postać. Wspomnieć w tym momencie można między innymi o usługach cateringowych, które bardzo często są uznawane za najtrudniejszą formę usług gastronomicznych spośród wszystkich dostępnych na rynku. Aktualnie z usług cateringowych korzystają zarówno firmy, jak też i osoby indywidualne. Usługi te odznaczają zewnętrznym charakterem. Trudności w zakresie ich realizowania wynikają z różnych rzeczy – w głównej mierze z ich specyfiki. Przede wszystkim tego rodzaju zlecenia są realizowane w oparciu o to, czego zażyczy sobie klient. W zależności od rodzaju imprezy, jej gastronomiczna obsługa nigdy nie będzie jednakowa – zupełnie odmienne menu przygotowuje się pod kątem dla przykładu wesela, a zupełnie inne na okoliczność bankietu towarzyszącego jakiejś konferencji. Nie bez znaczenia w tym momencie jest również to, o jakiej porze roku odbywa się impreza – chodzi tutaj o dostępność poszczególnych produktów, największym zatem wyzwaniem jest po [...]
Grupa: Termosy cateringowe
Blog Gastronomiczny
Zmywarka a zużycie energii
W naszych gospodarstwach domowych coraz częściej znajduje się urządzenie takie jak zmywarka. Ponieważ czynności związane z powadzeniem domu pochłaniają bardzo wiele czasu, którego nam brakuje, , chcemy go sobie zaoszczędzić w takich ilościach, jak tylko jest możliwe. Stąd właśnie pomysł taki jak zmywarka – dzięki niej zyskujemy naprawdę sporo czasu. Przy zakupie takiego urządzenia zwracamy uwagę na bardzo wiele jego parametrów. Zależy nam między innymi na tym, aby nasza zmywarka była sprzętem energooszczędnym. Wiele osób jednak bardzo błędnie pojmuje to zagadnienie, wychodząc z założenia, że skoro zmywarka jest oznaczona najwyższą klasą energooszczędności, to problem związany z oszczędzaniem energii elektrycznej jest tym samym rozwiązany. Nic bardziej mylnego. Na tym się nie kończy. Jeśli postawimy zmywarkę obok lodówki, narażamy się w ten sposób na straty energii – jedno z tych urządzeń jest bowiem urządzeniem chłodniczym, drugie zaś grzewczy. Powinna dzielić je specjalna płyta izolacyjna, ale w praktyce niewiele osób nawet o czy [...]
Grupa: Zmywarki gastronomiczne
Wyposażenie kuchni w taboret elektryczny
O sukcesie lokalu gastronomicznego w dzisiejszych czasach decyduje bardzo wiele rozmaitych czynników. Nigdy nie da się przewidzieć czy takowe przedsięwzięcie zostanie uwieńczone sukcesem. Zawsze jest to jedna wielka niewiadoma – szczególnie obecnie, kiedy konkurencja w tej branży jest tak duża. W każdym bądź razie każdy właściciel takiego obiektu już na dzień dobry powinien zatroszczyć się o odpowiednie wyposażenie kuchennego zaplecza. Nie jest to sprawa, którą można odłożyć sobie na później. Jeżeli ktoś sobie wyobraża, że jest w stanie rozkręcić lokal gastronomiczny bazując początkowo na urządzeniach domowych – jest w bardzo poważnym błędzie. To zadanie całkowicie niewykonane. Profesjonalne wyposażenie kuchni jest czymś, o co przy urządzaniu lokalu należy zadbać w pierwszej kolejności. Tak się bowiem składa, że o zaletach urządzeń takich jak taboret elektryczny, profesjonalny piec do pizzy, piec konwekcyjno-parowy etc. można pisać bardzo długo. Generalnie rzecz biorąc, wszystkie powstały z myślą o tym, aby praca profesjonalnej kuchni była w ja [...]
Grupa: Taborety elektryczne
Blog Gastronomiczny
Aktualnie przeglądasz: blog gastronomiczny  
Hurtownia Gastronomiczna - GastroChef © 2006-2017
PRODUCENCI   GRUPY   BLOG   OPINIE  

wygenerowano 0.065 sec. 2017-10-23 06:11:17